Μία ωραία, νόστιμη και υγειηνή ιδεά για πρωινό είναι τα pancakes με μπανάνα και αλεύρι ολικής άλεσεως. Μία συνταγή για όλη την οικογένεια.

Υλικά:

  • 1 και 1/3 φλιτζάνι (167γρ) αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπεικίν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 μεγάλο αυγό (ή 2 ασπράδια αυγού)
  • 1 φλιτζάνι (240ml) γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι λιωμένη (με το πιρούνι) ώριμη μπανάνα (περίπου 1 μεγάλη μπανάνα)
  • 2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι (63γρ) γιαούρτιστραγγιστό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας ή φρούτα, προαιρετικά

Εκτέλεση:

  1. Σε ενα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπείκιν πάουντερ και την κανέλα. Αφήνω στην άκρη. Σε ένα άλλο μεσαίο μπολ, χτυπήστε το αυγό, το γάλα και τη μπανάνα μαζί. Χτυπήστε με ένα σύρμα την καστανή ζάχαρη και το γιαούρτι μέχρι να μην παραμείνουν κομμάτια από την ζάχαρη. Ανακατέψτε και τη βανίλια μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  2. Κάνετε μία τρύπα στην μέση στα στερεά υλικά και ρίξτε τα υγρά συστατικά μέσα. Ανακατέψτε απαλά μέχρι να συνδυαστούν. Μην ανακατέψτε πολύ γιατί οι τηγανίτες σας θα είναι σκληρές και πολύ πηχτές. Προσθέστε αν θέλετε σταγόνες σοκολάτας, φρούτα ή ξηρούς καρπούς, αλλά και πάλι μην ανακατάψτε πολύ.
  3. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε λίγο λάδι ή βούτυρο. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε περίπου 1/4 φλιτζάνι ζύμης στο τηγάνι. Ψήστε τες έως ότου οι άκρες φαίνονται στεγνές και οι φυσαλίδες αρχίζουν να σχηματίζονται στο κέντρο ή στις πλευρές, περίπου 1 λεπτό. Γύριστε από την άλλη πλευρά και ψήστε το μέχρι να μαγειρευτεί, περίπου 2 λεπτά. Ρίχνεται πάλι λίγο βούτυρο ή λάδι και ρίξτε πάλι μείγμα.
  4. Κρατήστε τα pancakes σε ένα προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς μέχρι να μαγειρευτούν όλες. Σερβίρετε αμέσως περιχύνοντας τες με λίγο μέλι.

Συνταγή από sallysbakingaddiction.com