Μιας και σιγά σιγά (πολύ σιγά βέβαια) αρχίζει να καλοκαιριάζει και τα λαχανικά έχουν αρχίσει να νοστιμεύουν τι πιο τέλεια επιλογή για λαδερό φαγητό από το μπριάμ. Το μπριάμ είναι ένα από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά και πιστεύω ότι είναι και από τις σπεσιαλιτέ μου γι’ αυτό και θα μοιραστώ την συνταγή μου μαζί σας.

Υλικά (για 6 άτομα):

  • 2-3 μελιτζάνες
  • 5 κολοκυθάκια (τα μικρά)
  • 5-6 πατάτες κομμένες στα τέσσερα
  • 5 ώριμες και ζουμερές ντομάτες (τριμμένες)
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 5-6 καρότα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 5 μανιτάρια μεγάλα πορτομπέλο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο + λίγο ακόμα
  • Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι και λίγο ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (ανάλογα την προτίμησή μας) τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε καλά.
  2. Κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρά κομμάτια, τα καρότα και την πιπεριά σε πιο μικρά κομμάτια.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετά ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, λίγη ζάχαρη, τα καρότα, το μαϊντανό και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά.
  4. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε σπορέλαιο και τηγανίζουμε για λίγο τις πατάτες, αφού τις έχουμε αλατίσει πρώτα. Βγάζουμε τις πατάτες και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια αφού τα στραγγίσουμε λίγο πρώτα με τα χέρια μας για να φύγουν τα πολλά υγρά. Τα τηγανίζουμε κι αυτά για λίγο. Τα βγάζουμε και ρίχνουμε τις μελιτζάνες, αφού τις έχουμε στραγγίξει κι αυτές από τα πολλά υγρά. Τις τηγανίζουμε για λίγο.
  5. Ρίχνουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια στο ταψί μας. Περιχύνουμε από πάνω με όλα τα υλικά της πρώτης κατσαρόλας, για να πάει η σάλτσα παντού. Ρίχνουμε από πάνω την κούπα το λάδι και το βάζουμε στο φούρνο.
  6. Ψήνουμε στον αέρα στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά (ή μιάμιση ώρα εξαρτάται από τον φούρνο)
  7. Στο τέλος το βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί και ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και το ξανά βάζουμε στον φούρνο για 3 λεπτά ίσα να λιώσει το τυρί.

Υ.Γ. Υπάρχει και πιο Light εκδοχή και λιγότερο χρονοβόρα που την κάνω και αυτή πολλές φορές. Αποφεύγουμε το τηγάνισμα που έχει το βήμα 4 και πάμε κατευθείαν στο βήμα 5, όπου χωρίς να έχουμε τηγανίσει τα κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πατάτες τα βάζουμε κατευθείαν στο ταψί και τα περιχύνουμε με την σάλτσα που ετοιμάσαμε στο βήμα 3. Γίνεται και έτσι πολύ ωραία απλά θέλει κανένα 2ωρό στο φούρνο το φαγητό.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!