Μας αρέσουν πολύ τα κριστίνια οικογενειακώς και ήθελα να βρω μία συνταγή να τα φτιάχνω μόνη μου παρά να τα αγοράζω από τον φούρνο. Έτσι βρήκα αυτή την υπέροχη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη (ποιού άλλου φυσικά…) που είναι πολύ εύκολη και τα κριτσίνια γίνονται τέλεια.

Υλικά:

  • 150 γρ. μαργαρίνη παγωμένη
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. αλεύρι ολικής
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 250 γρ. νερό
  • 60 γρ. ηλιόσπορο
  • 20 γρ. λιναρόσπορο
  • 30 γρ. μαραθόσπορο

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  2. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε τα αλεύρια και τη μαργαρίνη κομμένη σε κύβους μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
  3. Προσθέτουμε τον κρόκο, 1 κ.σ. ζάχαρη, αλάτι, το κονιάκ και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία λεία και ελαστική ζύμη.
  4. Αφαιρούμε και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια 10 γρ.
  5. Σχηματίζουμε το κάθε μπαλάκι σε κριτσίνι στον πάγκο εργασίας με τα χέρια μας (προσπαθούμε να τα κάνουμε ομοιόμορφα για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο).
  6. Σε ένα μπολ βάζουμε νερό μαζί με τη 1 κ.σ. ζάχαρη (ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί) και σε ένα άλλο βάζουμε τους σπόρους.
  7. Βουτάμε τα κριτσίνια πρώτα απο το νερό και στη συνέχεια απο τους σπόρους ώστε να κολλήσουν.
  8. Τοποθετούμε τα κριτσίνια σε ταψιά (25×35 εκ.), βάζουμε πιπέρι και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
  9. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στο ταψί και σερβίρουμε.

Δείτε και βίντεο του Άκη εδώ.

Πηγή: akispetretzikis.com