Ο μεγάλος μου γιος πριν λίγες μέρες είχε τα γενέθλια του και έκλεισε τα 5. Το μωράκι που κράταγα πριν πέντε χρόνια στην αγκαλιά μου είναι ένα μικρό αντράκι πια.

Κάθε χρόνο φτιάχνω μόνη μου τις τούρτες των παιδιών μου. Έχω μία βασική και υπέροχη συνταγή που κάνω πάντα και κάθε φορά αλλάζει η επικάλυψη και το σχέδιο της. Φέτος είπα για πρώτη φορά να φτιάξω τούρτα με το νούμερο 5 σε δύο εκδοχές μία πιο απλή για το σχολείο και μία πιο δύσκολη για το πάρτι στο σπίτι μας. Αυτές τις τούρτες θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας για να τις κάνετε κι εσείς.

Για το σχολείο του είπα να κάνω κάτι πιο υγιεινό και ταυτόχρονα πρωτότυπο και αντί για κλασική τούρτα να φτιάξω cup cakes που είναι ατομικά για το κάθε παιδάκι. Για να φαίνεται σαν τούρτα τα έβαλα σε σειρά σχηματίζοντας το νούμερο πέντε. Τα παιδάκια ενθουσιάστηκαν και τους άρεσε πολύ.

Η δεύτερη τούρτα που ήταν και η βασική μας είχε πιο πολύ δουλίτσα για να γίνει. Έφτιαξα την παρακάτω συνταγή για το παντεσπάνι δύο φορές, μία σε στρογγυλό τσέρκι και μία σε τετράγωνο.

Υλικά για παντεσπάνι:

  • 1 φλιτζ. βούτυρο
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 6 αυγά μεσαίο μέγεθος
  • 2 βανίλιες
  • 3/4 φλιτζ. γάλα
  • 2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο τους
  • 3/4 φλιτζ. κακάο
  • 1/4 κ.γ. σόδα

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατεύσουν.
  2. Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και τις βανίλιες.
  3. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα και την σόδα.
  4. Στο τέλος ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
  5. Βουτυρώνουμε το τσέρκι με βούτυρο και αλευρώνουμε λίγο.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 50 λεπτά περίπου.

Το παντεσπάνι το έφτιαξα από την προηγούμενη μέρα και το άφησα να κρυώσει καλά. Την επόμενη μέρα έκοψα το καθένα οριζόντια σε 3 κομμάτια. Το στρόγγυλο το κόβω στην μέση με ένα ποτήρι για να κάνει κενό και κόβουμε το ένα τετρατιρμώριο. Το τετράγωνο το κόβω σε δύο κομμάτια το ένα λίγο πιο μικρό. Τα ενώνω όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα για να σχηματίσω το πέντε.

 

Ενδιάμεσα από κάθε βάση παντεσπάνι απλώνουμε την κρέμα μας.

Υλικά:

  • 1 κουτάκι μόρφατ ή ερμόλ
  • 1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το μόρφατ κανένα 5λεπτό μέχρι να αφρατεύσει.
  2. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και την βανίλια.
  3. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.

Για την επικάλυψη τα υλικά:

  • 2 φακελάκια garni γιώτης με σοκολάτα
  • 400 ml γάλα

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε στο κάδο του μίξερ την σκόνη του garni με το γάλα πολύ καλά μέχρι να αφρατεύσει.

Βάζουμε σε όλη την τούρτα την επικάλυψη σοκολάτας.

 

Μετά την διακόσμησα με πουράκια γύρω γύρω και από πάνω έβαλα αυτοκινητάκια από εργοτάξιο όπου ήταν και το θέμα μας.

Υ.Γ. Ιδέες για την διακόσμηση υπάρχουν πάρα πολλές στο ίντερνετ!