Το παστίτσιο είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά αλλά ποτέ δεν το έφτιαχνα μόνη μου γιατί φοβόμουν την μπεσαμέλ. Είχα κάνει στην αρχική κάνα δύο αποτυχημένες προσπάθειες  και μετά δεν το ξαναπροσπάθησα. Μέχρι που μου είπανε για αυτή την συνταγή που θα σας περιγράψω παρακάτω. Τα υλικά είναι τόσο σωστά δοσμένα που είναι σχεδόν αδύνατον να μην την πετύχεις.

Υλικά:

  • 8 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κουταλιές της σούπας κοφτές φυτικά έλαια (εγώ προτιμώ το Ariston)
  • 1 λίτρο πλήρες γάλα φρέσκο
  • 2 κρόκους αυγών
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. ΠΡΟΣΟΧΗ! δεν θέλουμε να βράζει ίσα που να ζεσταθεί.
  2. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα φυτικά έλαια να λιώσουν καλά σε υψηλή θερμοκρασία.
  3. Μόλις λιώσουν τα φυτικά έλαια προσθέτουμε στην κατσαρόλα σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην μας σβολιάσει το αλεύρι.
  4. Αφού βάλουμε όλο το αλεύρι βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Εφόσον μπει όλο το γάλα βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αποκτήσει μία μαλακή και όμορφη υφή η μπεσαμέλ μας. Αν είναι λίγο πηχτή προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα και ανακατεύουμε.
  6. Βγάζουμε τη κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και τους δύο κρόκους (χτυπημένους πρώτα σε ένα μπολάκι) και ανακατεύουμε.

Η μπεσαμέλ μας είναι έτοιμη. Μπορείτε να την βάλετε και στο παστίτσιο και στο μουσακά και όπου αλλού θέλετε.

Καλή Επιτυχία!