Προσωπικά μου αρέσουν πολύ οι μπάρες δημητριακών γιατί είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ. Μου δίνουν ένεργεια και ταυτοχρονά οι μπάρες καλύπτουν την ανάγκη μου για κάτι γλυκό.

Αν προσέχετε τη διατροφή σας μπορείτε να εντάξετε  και τις μπάρες δημητριακών σε αυτή στα διαστήματα μεταξύ των κύριων γευμάτων (δεκατιανό ή απογευματινό). Αποτελεί επίσης μία πολύ καλή λύση για ένα γρήγορο πρωινό αν βιάζεστε ή είστε στο δρόμο και σας βοηθάει να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια!

Εφόσον είχα δοκιμάσει πολλές τυποποιημένες μπάρες δημητριακών αποφάσισα να φτιάξω τις δικές μου σπιτικές μπάρες. Εδώ είναι μία από τις συνταγές:

Υλικά:

  • 2 κούπες βρώμη
  • 1 κούπα δημητριακά
  • 140 γραμ. μέλι
  • 55 γραμ βολυτυρο
  • 100 γραμ. μαύρη ζάχαρη
  • 30 γραμ. κουβερτούρα τεμαχισμένη ή σταγόνες μαύρης σοκολάτας
  • 2/3 κούπας φουντούκια (ψημένα και ανάλατα) ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα αποξηραμένη σταφίδα (μαύρη ή ξανθιά)
  • 2 μπικότα digestive τριμμένα στο χερι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, την μαύρη ζάχαρη, το μέλι και το αλάτι και το βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε την βρώμη, τα δημητριακά, την τεμαχισμένη κουβερτούρα, τα ψιλοκομμένα φουντούκια, τα μπισκότα, τη σταφίδα και την κανέλα και ανακατευούμε ελαφρώς.
  3. Ρίχνουμε στο μπολ το λιωμένο μείγμα από το κατσαρολάκι και ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού.
  4. Σε ένα μικρό ταψάκι ή πυρέξ βαζουμε σελοφάν και απο πάνω ρίχνουμε το μείγμα μας. Κλείνουμε από πάνω πάλι με σελοφάν και το πατάμε καλά με τα χέρια μας για να πάει παντού και να ενωθούν τα υλικά. Αν έχουμε ένα πιο μικρό πυρέξ ή ταψάκι καλό είναι να πιέσουμε το μείγμα από πάνω με αυτό για να ενωθεί καλύτερα το μείγμα και να ισιώσει.
  5. Τοποθετούμε το ταψάκι μας στο ψυγείο για 5 ώρες και μετά το βγάζουμε και το κόβουμε σε μερίδες. Τις τυλίγουμε με σελοφάν και τις βάζουμε πάλι στο ψυγείο μας.

Υ.Γ. μπορείτε να βάλετε ότι ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα θέλετε.