Η κολοκυθοτυρόπιτα με κίτρινη κολοκύθα που φτιάχνω είναι μια συνταγή της μαμά μου και είναι από τις αγαπημένες μου πίτες. Τα τελευταία χρόνια η μαμά μου καλλιεργεί στο κήπο της κίτρινες κολοκύθες, κι έτσι φτιάχνουμε πολύ συχνά πίτες. Το φύλλο για την πίτα το φτιάχνουμε μόνες μας και είναι χωριάτικο.  Να λοιπόν η συνταγή της μαμάς.

Υλικά για την γέμιση:

  • 1,5 κιλό κίτρινη κολοκύθα τριμμένη (καλά στραγγισμένη)
  • 500 γραμ. φέτα τριμμένη
  • 200 γραμ. ρεγκάτο τριμμένο
  • 5 αυγά
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κρεμμύδια κομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι χυλοπίτες
  • αλάτι – πιπέρι

Υλικά για το φύλλο:

  • 300 γραμ. κίτρινο αλεύρι για πίτες
  • 150 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • 100-150 γραμ. χίαρό νερό (όσο πάρει)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι.
  2. Προσθέτουμε και την κολοκύθα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να φύγουν τα πολλά νερά.
  3. Στη συνέχεια σβήνουμε την φωτιά και απομακρύνουμε από το μάτι. Ρίχνουμε μέσα την τριμμένη φέτα, το ρεγκάτο, τα αυγά χτυπημένα, τις χυλοπίτες και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Για το φύλλο βάζουμε σε ένα μπολ τα δύο αλεύρια, το αλάτι και ανακατεύουμε.
  5. Κάνουμε μία λακουβίτσα στην μέση και ρίχνουμε το λάδι και λίγο νερό και με τα χέρια μας αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε πάλι λίγο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
  6.  Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο μας και ανοίγουμε σε φύλλο την μισή ζύμη μας.
  7. Λαδώνουμε το ρηχό ταψί του φούρνου μας και τοποθετούμε το ένα φύλλο.
  8. Προσθέτουμε όλη την γέμιση πάνω στο φύλλο την απλώνουμε καλά.
  9. Ανοίγουμε σε φύλλο την υπόλοιπη ζύμη μας και την βάζουμε πάνω από την γέμιση. Ρίχνουμε λίγο λάδι πάνω από το φύλλο και το απλώνουμε με τα χέρια μας να πάει παντού. Ραντίζουμε το φύλλο με τα χέρια μας με λίγο νερό.
  10. Κλείνουμε την ζύμη μας καλά γύρω γύρω.
  11. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου μία ώρα (εξαρτάται από τον φούρνο).

Υ.Γ. Για να παραμείνει το φύλλο τραγανό μόλις ψηθεί η πίτα να την βγάλετε από τον φούρνο, γιατί αν την αφήσετε μέσα θα μαλακώσει. Επίσης αν δεν θέλετε να φτιάξετε φύλλο μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο φύλλο γκουρού, μπορεί να γίνει κι έτσι.

Καλή επιτυχία! Καλή Όρεξη!