Αν σας αρέσουν τα crumble και μάλιστα το apple crumble αυτή η συνταγή θα σας ξετρελάνει. Πιστέψτε με την ίδια μέρα που θα την φτιάξετε την ίδια μέρα θα έχει τελειώσει κιόλας. Είναι μία συνταγή της γλυκιάς Αργυρώς από το site της argiro.gr

Για τη ζύμη:

  • 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • 20 γραμ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 250 γραμ. καλαμποκέλαιο (εγώ το έκανα με σπορέλαιο το ίδιο είναι)
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση: 

  • 5 μήλα κόκκινα
  • 150 γραμ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • άχνη ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά της ζύμη σε μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Η ζύμη θα είναι σφιχτή και τραχιά, θα τρίβετε στα χέρια μας.
  2. Καθαρίζουμε τα μήλα  και τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το καρύδι, τη ζάχαρη και την κανέλα, και ανακατεύουμε με κουτάλι.
  3. Σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι, αλείφουμε βούτυρο και στρώνουμε μία λαδόκολλα. Παίρνουμε τα 2/3 από τη ζύμη και με τα δάχτυλα στρώνουμε λίγο λίγο στα ταψάκι τη ζύμη. Φροντίζουμε να κάνουμε ένα λεπτό πλαϊνό τείχος ζύμης για να φυλακίσουμε τη γέμιση.
  4. Αδειάζουμε όλη τη γέμιση και μετά πασπαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ψιχουλιαστή (crumble) ζύμη (δεν την πατάμε, πρέπει να μοιάζει με βρεγμένη άμμο).
  5. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, για περίπου 45′, μέχρι να ροδίσει καλά.
  6. Ξεφορμάρουμε σε σχάρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Καλή σας όρεξη!

Υ.Γ. περιμένω τις εντυπώσεις σας.