Έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές για ζύμη πίτσας και έχω καταλήξει ότι αυτή είναι η πιο πετυχημένη και εύκολη συνταγή.

Ορίστε η συνταγή της ζύμης:

Υλικά

  • 3 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό (μπορεί να πάρει και λιγότερο)
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά εκτός από το νερό και ανακατεύουμε με το χέρι.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό και ταυτόχρονα ζυμώνουμε έως ότου να μην κολλάει η ζύμη στο χέρι μας. Αν μας πέσει παραπάνω νερό προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  3. Το ζυμώνουμε αρκετές φορές με μπουνιές τα χέρια μας για να ενωθεί καλά η ζύμη και μετά το φτιάχνουμε σε μορφή μπάλας και το αφήνουμε μέσα στο μπολ.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος (σε ένα μέρος που πέφτει ο ήλιος το καλοκαίρι ή κοντά σε καλοριφέρ το χειμώνα) να φουσκώσει. Τουλάχιστον 2 ώρες.
  5. Όταν φουσκώσει το ζυμάρι μας αλευρώνουμε τα χέρια μας και το βγάζουμε από το μπολ και το ακουμπάμε σε ένα πάγκο που έχουμε λίγο αλευρώσει πρώτα.
  6.  Επειδή η ζύμη φουσκώνει πολύ στο ψήσιμο καλό είναι να το πατήσουμε με έναν πλάστη για να το κάνουμε λεπτό. Το μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι και από πάνω βάζουμε τη σάλτσα μας και ότι υλικά που μας αρέσουν.
  7. Ψήνουμε αρχικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 – 160 βαθμούς στις αντιστάσεις ή μόνο κάτω αντίσταση (αν έχει την επιλογή ο φούρνος μας) με το ταψί μας τοποθετημένο χαμηλά έτσι ώστε να ακουμπάει κάτω. Μόλις βλέπουμε ότι έχει ψηθεί η ζύμη γυρνάμε τον φούρνο στο αέρα και ψήνουμε άλλο λίγο μέχρι να λιώσει το τυρί. Συνολικό ψήσιμο 30 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία!